17-05-2019 eKurier | Kurier Plus
Gastronomik zwycięzcą

Żurek na piwie i pstrąg

Żurek na piwie i pstrąg
Zwycięski zespół z ZS 6 Fot. Wydział Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego

Kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami nadziewanymi białą kiełbasą i śliwką oraz pstrąg łososiowy z serem krowietta w kapuście włoskiej, czarną soczewicą i glazurowanymi burakami – to dania, które zdobyły pierwsze miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Niebawem będą one walczyć o miano najlepszej potrawy regionalnej w Polsce.

Autorami dania są uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie: Szymon Makowiecki i Jakub Rosów z trzeciej klasy Technikum Gastronomicznego. Swoje zwycięskie potrawy przygotowali pod kierunkiem nauczycielki Wioletty Skuratowicz, wykorzystując jej autorskie przepisy na zupę i danie główne, oparte na

...

Zawartość dostępna dla czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 80% treści

Pełna treść artykułu dostępna po zakupie
eKuriera
z dnia 17-05-2019



Image
Dania, które wygrały w konkursie Smaki Regionów. Fot. Wydział Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego