07-10-2019 eKurier | Szczecin/Region
Ratujemy – nie marnujemy!

Ekologia na zakupach?

Ekologia na zakupach?
Fot. bankizywnosci.pl

Większość ludzi twierdzi, że temat ekologii jest im bardzo bliski. Ochrona zasobów Ziemi, dbanie o stan środowiska naturalnego, ograniczenie ilości wyrzucanych odpadów itp., itd. Robienie zakupów to wbrew pozorom wręcz idealny moment, by w praktyce pokazać naszą troskę o stan środowiska naturalnego. Jak? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Myślenie ekologiczne bowiem to przecież m.in. dbałość o robienie odpowiednich ilościowo zakupów. Za każdym razem, kiedy wyrzucamy żywność, bo zrobiliśmy za duże zakupy, marnujemy wiele zasobów: wodę, energię, paliwo, pracę ludzi itd. Zatem zmniejszanie ilości marnowanego jedzenia ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne. Zawsze!

Według Polskiej Federacji Banków Żywności, do jednych z najczęstszych powodów wyrzucania żywności należą niewłaściwie zaplanowane zakupy. Na wykresie obok widać, że przyczyna ta stanowi aż 20 proc. wszystkich powodów! Ale co to znaczy w praktyce? Oto historia

...

Zawartość dostępna dla czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 80% treści

Pełna treść artykułu dostępna po zakupie
eKuriera
z dnia 07-10-2019