26-10-2020 eKurier | Szczecin/Region
Trudne decyzje i trudny czas

Drugi lockdown dla gastronomii

Lokale gastronomiczne - bary, restauracje, kawiarnie - od soboty znowu są objęte zakazem prowadzenia działalności stacjonarnej. Przez co najmniej dwa tygodnie pozostaje im oferowanie jedzenia z dowozem lub na wynos. - Obawiamy się, że na dwóch tygodniach się nie skończy - mówią szczecińscy restauratorzy. - Dramat. Przed nami trudny czas i trudne decyzje. Wielu w tej branży drugiego lockdownu nie udźwignie.

Informacja przekazana w piątek (23 bm.) przez rząd, że od soboty lokale będą zamknięte, zaskoczyła ich właścicieli. Również z tego powodu, że tak poważne zmiany wprowadzano z dnia na dzień.

- Odkąd weszły dodatkowe obostrzenia, w lokalach było znacznie mniej gości - opowiada Jakub Mołda, współwłaściciel restauracji „Marshal Food" w Szczecinie. - Myśleliśmy, że to zostanie wzięte pod uwagę. Niestety, stało się inaczej. Zostajemy z wielką niewiadomą. Takie informacje o dwutygodniowym

...

Zawartość dostępna dla czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 80% treści

Pełna treść artykułu dostępna po zakupie
eKuriera
z dnia 26-10-2020