05-05-2021 eKurier | Kurier Plus
NAUKA Badaczka z ZUT-u opracowała zdrową recepturę

Przełom w produkcji lodów

Przełom w produkcji lodów
– Maślanka posiada naturalne właściwości emulgujące, które mogą pozwolić na produkcję naturalnych lodów bez stosowania sztucznych dodatków – wyjaśnia dr Szkolnicka. Maślankowe lody są zdrowsze od tradycyjnych, gdyż zawierają więcej białek i lipidów. Fot. Ryszard PAKIESER

Szczecińska badaczka opracowała nową recepturę lodów. Zamiast mleka zastosowała maślankę, która zwiększyła ich objętość i puszystość. Maślankowe lody są zdrowsze od tradycyjnych, gdyż zawierają więcej białek i lipidów. Oprócz tego wykazują się wyższą wartością odżywczą przy mniejszej kaloryczności. Czy metoda może okazać się przełomowa?

Recepturę lodów z maślanki opracowała dr inż. Katarzyna Szkolnicka z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności (Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT).

Wyniki badań nowatorskiej metody produkcji lodów opublikowano na łamach czasopisma naukowego „Food Science and Nutrition". Współautorkami technologii są: prof. Izabela Dmytrów oraz prof. Anna Mituniewicz-Małek. Opracowanie koncepcji zajęło badaczkom trzy miesiące.

W pracy naukowej dr Szkolnicka zajmuje się wykorzystaniem produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego. Między innymi serwatki powstającej przy produkcji serów oraz maślanki - przy produkcji masła.

...

Zawartość dostępna dla czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 80% treści

Pełna treść artykułu dostępna po zakupie
eKuriera
z dnia 05-05-2021