30-04-2021 eKurier | Kurier Plus
Z KULINARNEJ PÓŁKI

Czytaj, gotuj i smakuj!

Czytaj, gotuj i smakuj!
Fot. Wydawnictwo Buchmann

Monika GAPIŃSKA

Zakonserwować i zmienić w ekscytujące doznania

Po lekturze książki „Zbierz, przechowaj, zjedz" (autorzy Johannes Wätterbäck i Theres Lundén) - ma się ochotę natychmiast pojechać do sklepu ogrodniczego po sadzonki choćby warzyw strączkowych, kapustnych czy ziół. Nawet jeśli ma się wyłącznie balkon, jak ja, a nie ogród. Jak się bowiem okazuje, w doniczkach też można wyhodować pomidorki koktajlowe czy truskawki (sprawdzałam - jest to osiągalne, zwłaszcza że zbiory miewałam całkiem niezłe). Zatem zdrowe produkty można mieć na wyciągnięcie ręki. Wspomniana książka podpowiada, jak łatwo można wyhodować warzywa, owoce czy zioła, by potem je zakonserwować i zmienić w ekscytujące kulinarne doznania.

Autorzy udzielają rad, np. jak uprawiać zioła, pomidory, szczypior i wiele innych roślin, żeby mieć najlepsze zbiory, jak przechowywać warzywa i owoce, żeby nie straciły niebywałego smaku jesieni, zapachu lata czy wiosennej świeżości i wreszcie - co ogromnie ważne - jak połączyć najlepsze jakościowo produkty pochodzące z własnego

...

Zawartość dostępna dla czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 80% treści

Pełna treść artykułu dostępna po zakupie
eKuriera
z dnia 30-04-2021



Image
Fot. Wydawnictwo Znak