10-09-2021 eKurier | Kurier Plus
Wyjątkowa farsa na festiwalu teatralnym

Bebechy i zaklęte rewiry gastronomii

Bebechy i zaklęte rewiry gastronomii
Gieno Mientkiewicz Fot. Dariusz SZYMAŃSKI

Oto szef restauracji otrzymuje przeciek, że jest brany pod uwagę do wyróżnienia go gwiazdką Michelina. Wezwani na pomoc przyjaciele - kucharze przybywają zatem, żeby przygotować wieczorny bankiet. Oczywiście na wypadek, gdyby rzeczywiście takie szczęście/nieszczęście na niego spadło. Dlaczego nieszczęście? Tego się będzie można dowiedzieć podczas sobotniego spektaklu - performansu pt. „Czekając na gwiazdkę - farsa gastronomiczna", który jest częścią trwającego właśnie w Szczecinie 55. Przeglądu Teatrów Małych Form Kontrapunkt, jednego z najważniejszych i najstarszych festiwali teatralnych w Polsce. Bywalcy tej imprezy wiedzą, że niespodzianek zawsze jest sporo na przeglądzie. Zatem może być i tak, że tego wieczoru to widzowie będą musieli obrać warzywa…

Kiedy kelner wsadził palucha do zupy

„Zagotowało się na scenie. Gotowanie, czy to jedzenie na żywo, nie po raz pierwszy pojawia się na scenie, warto wspomnieć choćby szarlotkę w „Danucie W." w warszawskim Teatrze Polonia czy „Kolację na cztery ręce" w szczecińskim Teatrze Polskim. Ot, kolejny popis kulinarny, jakich pełno w centrach

...

Zawartość dostępna dla czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 80% treści

Pełna treść artykułu dostępna po zakupie
eKuriera
z dnia 10-09-2021



Image
Iwona Niemczewska Fot. Ryszard PAKIESER
Image
Andrzej Szylar Fot. Joanna MATYJEK