12-11-2021 eKurier | Szczecin/Region
Szczecińskie szpitale od kuchni

Co na obiad?

Co na obiad?
Fot. 109. Szpital Wojskowy

Karina SEREDNIA

Jedni pacjenci narzekają, drudzy chwalą. Każdy chociaż raz miał do czynienia ze szpitalnym jedzeniem. Sprawdziliśmy, jak wygląda jadłospis w szczecińskich lecznicach.

Przykładowe śniadanie w 109. Szpitalu Wojskowym z Przychodnią w Szczecinie to płatki owsiane na mleku, świeży ogórek, masło, kiełbasa żywiecka, dżem, chleb razowy i zwykły oraz kawa zbożowa z mlekiem i cukrem. Na obiad - barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, rumsztyk, mizeria ze śmietaną, ziemniaki i kompot z czarnych porzeczek. Jaja w sosie tatarskim, masło, szynka drobiowa, chleb i herbata są serwowane na kolację.

- Menu jest przygotowywane na dziesięć dni do przodu, aby posiłki były urozmaicone - podkreśla Marcin Górka, rzecznik prasowy szpitala. - Przygotowywane jest w co najmniej kilku dietach, w zależności od zaleceń lekarzy dla poszczególnych pacjentów, gdyż dieta jest integralną częścią procesu leczenia.

Jeśli pacjent otrzyma z zewnątrz żywność przeciwwskazaną, będzie poinformowany o jej szkodliwości.

- Oczywiście, nie możemy mu jedzenia odebrać - podkreśla M. Górka. - Jeśli pacjent zdecyduje, że będzie spożywał niezalecane dla niego produkty żywnościowe, zostanie to odnotowane w karcie choroby.

Posiłki są przygotowywane we własnej kuchni szpitala. Została wyremontowana i nowocześnie wyposażona w ub.r. Dzienny koszt samych produktów na wyżywienie jednego pacjenta to 12,30 zł. Ponieważ szpital dysponuje własną kuchnią i zatrudnia kucharzy, stawka nie zawiera m.in. kosztów dowozu.

- Dzięki temu, że mamy własną kuchnię, świetnego dietetyka i kucharzy, możemy zapewnić w tej stawce smaczne, zdrowe i urozmaicone wyżywienie - zapewnia rzecznik.

W Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 1 PUM pacjenci otrzymują od trzech do sześciu posiłków spośród kilkudziesięciu diet. Spożywa je średnio 563 pacjentów w ciągu dnia.

Żywienie przygotowuje firma Catermed w kuchni szpitalnej. - Realizator żywienia pacjentów w szpitalu posiada HACCP, zapewniający bezpieczeństwo posiłków - informuje dr n. med. Joanna Woźnicka, rzecznik prasowy szpitala. - Ilość posiłków oraz właściwa dieta zlecane są przez lekarza leczącego pacjenta.

Koszt żywienia jednej osoby to 30,61 zł dziennie, a wszystkich pacjentów blisko 6 mln zł w ciągu roku.

Konsumowanie

...

Zawartość dostępna dla czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 80% treści

Pełna treść artykułu dostępna po zakupie
eKuriera
z dnia 12-11-2021



Image
Fot. 109. Szpital Wojskowy
Image
Fot. 109. Szpital Wojskowy
Image
Fot. 109. Szpital Wojskowy
Image
Fot. 109. Szpital Wojskowy
Image
Fot. 109. Szpital Wojskowy
Image
Fot. 109. Szpital Wojskowy
Image
Przygotowywanie posiłków w 109. Szpitalu Wojskowym Fot. 109. Szpital Wojskowy
Image
Fot. 109. Szpital Wojskowy