20-04-2022 eKurier | Szczecin/Region
Inspekcja Handlowa podsumowała poprzedni sezon

Grzechy restauratorów

Grzechy restauratorów
Restauratorzy skontrolowani przez Inspekcję Handlową mają sporo grzechów na sumieniu, między innymi zamieniali składniki swoich dań – tańsza i gorszej jakości ryba udawała wysokogatunkową i droższą. Fot. Pixabay.com

Trzysta sześćdziesiąt podmiotów gospodarczych zajmujących się żywieniem zostało skontrolowanych przez Inspekcję Handlową w minionym sezonie turystycznym. Aż u niemal połowy wykryto nieprawidłowości.

Inspektorzy wzięli pod lupę nie tylko restauracje, ale także bary, a nawet stacje benzynowe, które serwują przekąski. Podczas kontroli zwracali uwagę na rzetelność w obsłudze klienta, ale także co i w jakiej gramaturze oraz cenie podają na talerzu. Przyglądano się również, jak oznaczona i czy w ogóle jest widoczna cena oferowanych dań i napojów.

Wyniki nie są optymistyczne. Aż 49,9 procent skontrolowanych podmiotów podawało konsumentom dania o zaniżonej gramaturze i napoje alkoholowe o zaniżonej pojemności. Oszukiwano także poprzez podawanie innego składnika niż wymieniony w menu. Zamieniono np. solę na tańszą i gorszej jakości rybę limandę żółtopłetwą, tam, gdzie miał być użyty ser Feta

...

Zawartość dostępna dla czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 80% treści

Pełna treść artykułu dostępna po zakupie
eKuriera
z dnia 20-04-2022