22-06-2022 eKurier | Szczecin/Region
Trudna sytuacja gastronomii

Restauratorzy są rozgoryczeni

Restauratorzy są rozgoryczeni
– Nie da się zrzucić podwyżek na klientów – mówi Izabela Nowak-Kasprzak, właścicielka widocznej na zdjęciu restauracji Buongiorno w Koszalinie. Fot. Elżbieta KUBOWSKA

Według przedsiębiorców zrzeszonych w Północnej Izbie Gospodarczej w Szczecinie sytuacja gastronomii jest jeszcze gorsza niż w czasie pandemii. Przestrzegają, że bez konkretnego działania nie jest wykluczone, iż w ciągu najbliższych miesięcy z Polski zniknie znaczna część restauracji i kawiarni.

- Inflacja zabija gastronomię - mówi Hanna Mojsiuk, prezes Północnej Izby Gospodarczej. - Tylko w ostatnich miesiącach w Szczecinie upadło kilka restauracji, w tym dwa bary mleczne. Ceny produktów rosną dynamicznie, a restauratorzy nie mogą pozwolić sobie na przerzucanie kosztów na klientów, bo ci nie będą w stanie płacić 40-50 proc. więcej za danie. Restauracje więc popadają w długi lub upadają. Północna Izba Gospodarcza apeluje o przyjęcie pakietu ratunkowego i zwrócenie uwagi na sytuację małych przedsiębiorstw.

Rząd zniósł VAT na produkty spożywcze, ale nie na dania przygotowane w

...

Zawartość dostępna dla czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 80% treści

Pełna treść artykułu dostępna po zakupie
eKuriera
z dnia 22-06-2022