18-03-2024 eKurier | Szczecin/Region
Od tego roku także musujące

Studenci się uczą, jak produkować wino

Studenci się uczą, jak produkować wino
Produkcja wina musującego, tworzonego metodą szampańską ruszyła w tym roku. Fot. ZUT

Nie tylko wino, ale i „szampana" będą produkować studenci kierunku Uprawa Winorośli i Winiarstwo Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. W tym roku udało się zgromadzić wszystkie sprzęty, które będą potrzebne do nauki.

Będzie to wino musujące przygotowywane metodą szampańską. Powstaje na bazie wina ZUT z winogron zebranych w Sadowniczej Stacji Badawczej w Ostoi oraz z Winnicy Pałacu Rajkowo.

- Proces nie jest zbyt skomplikowany -

...

Zawartość dostępna dla czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 80% treści

Pełna treść artykułu dostępna po zakupie
eKuriera
z dnia 18-03-2024



Image
W tym roku udało się zgromadzić wszystkie sprzęty, które będą potrzebne do nauki. Fot. ZUT
Image
Produkcja wina musującego, tworzonego metodą szampańską ruszyła w tym roku. Fot. ZUT
Image
Fot. ZUT
Image
Fot. ZUT
Image
Fot. ZUT